İlk 50 İçerisine Giren Öğrenciden Adli Yargı Hakim/Savcı Sınavı Süreci Anlatımı

Merhaba, bu röportajımızda sizlerin de yakından takip ettiği Adli Yargı Hakim/Savcı sınavına dair merak edilen sorulara yer vermeye çalıştık. Merak ettiğiniz soruları geçen yıl sınava girip ilk 50 içerisine girmeyi başarmış bir arkadaşımız cevaplandıracak. Kendisine bu konuya ilişkin  tecrübelerini paylaştığı için buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Şimdi gelin hep beraber arkadaşımızı dinleyelim:

 

1-) İlk önce şu soruyla başlamak istiyorum; Adli Yargı Hakim/Savcı sınavı nedir, kimler girebilir ve bir yaş sınırı var mıdır?

-Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı Adalet Bakanlığı tarafından 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümleri uyarınca görülen tüm davalarda, yetkilendirilmiş ve teminatları, özlük işleri, atanmaları 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununda hüküm altına alınmış olan yargı mensuplarının seçilmesi için yapılan sınavdır.

Sınava girebilme şartları:

A)Türk vatandaşı olmak.

B)sınavın yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak.

C) hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye‘deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak.

D) Kamu haklarından yasaklı olmamak.

 

2-)Evet Adli Yargı Hakim/Savcı sınavının ne olduğunu öğrenmiş olduk. Peki bu sınav sürecini biraz daha açabilir misin, sınavı başarıyla geçen birisinin önünde ne kadarlık bir eğitim süreci var?

-Sınavı başarıyla geçen biri daha sonra mülakata alınır.Mülakatı da başarıyla geçerse 2 yıllık meslek öncesi  eğitim vardır.( Hakim mi  savcı mı  olunacağı eğitim döneminde adaylar tarafından seçilir)

 

3-) Bu sınavı başarıyla geçmiş biri olarak ne kadar süre çalıştın?

-Aşağı yukarı beş, beş buçuk ay.

 

4-)  Sınava nasıl çalıştığından da bahsedebilir misin bize?

-Sınava hazırlanma sürecinde ben öncelikle ilgili dersin notlarına çalışıyordum sonrasında bu  derse ilişkin Konsensus’ta yer alan  çıkmış soruları bitiriyordum. Bu soruları 1-2 gün içinde bitirmeye gayret ediyordum. Daha sonra başka bir derse çalışmaya başlıyordum ,o arada da daha önce bitirdiğim derslere ilişkin olarak özgün soru bankalarındaki soruları sırasıyla her bir kitaptan  1 hafta -10 güne yayarak çözüyordum. Bu süreci 1 ay boyunca sürdürüyordum. 1 ay geçince o ana kadar bitirdiğim dersleri tekrar ediyordum, bu süreç içinde soru çözmüyordum sadece konu tekrarı yapıyordum. Sonra tekrar soru çözümüne dönüyordum. Bu döngüye bağlı kalarak bütün dersleri konu çalışması olarak bitirdim, daha sonra aldığım çıkmış soru ve özgün soru bankalarını tekrardan çözmeye başladım; bir kaç gün boyunca sırasıyla soru bankalarının hepsini bir tur daha çözüp  sonra tekrardan konu tekrarına dönüyordum. Bu döngüyle sınava kadar çalışmıştım. Sınava 1 hafta kala da denemeye çözmeye başlamıştım.

 

5-) Peki bu çalışma sürecinde hangi kaynaklardan yararlandın?

ALAN DERSLERİNİN KONU ÇALIŞMASINA İLİŞKİN KAYNAKLAR;

-Öncelikle ben Themis’in dershanesine gitmiştim bu nedenle konu çalışması olarak  2 ders dışında Themis’in dershane notlarından çalıştım. Themis’in dershane notlarından çalışmadığım dersler HMK ve CMK idi.

HMK’ya Mehmet Kodakoğlu’nun  Altın Seri Medeni Usul Hukuku kitabından, CMK’ya ise kanundan çalışmıştım. (Themis dershane notları hacim olarak çok hacimli olmamalarına rağmen bence sınav için fazlasıyla yeterliydi)

 

GENEL KÜLTÜRE İLİŞKİN KAYNAKLAR:

-Tarih dersine Bekir Çelik Hocanın “FETİHNAME” konu anlatımı kitabından çalışmıştım.

-Türkçe dersine dershane hocamızın verdiği 2 sayfalık nottan çalışmıştım.(5 soru paragraf, 1 soru da  dil bilgisinden geliyor o yüzden çok takılmamak lazım bu derse)

-Matematik dersine hiç çalışmamıştım.

-Vatandaşlık kısmına ilişkin sorular hukuk derslerinin içeriğinden geldiği için ayrı bir çalışma veya kaynak gerektirmiyor.

 

SORU ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN KAYNAKLAR:

-Çıkmış sorulara ilişkin kaynak olarak ben KONSENSUS almıştım.

-Özgün sorulara ilişkin kaynak olarak MONOPOL, HAKİMİM ve JUSTİCE almıştım. Özgün sorulara ilişkin bu kaynakların hepsi çok kaliteli , çok emek harcanmış kaynaklar ama bana göre bu kaynaklardan sınav formatına daha yakın olan sırasıyla Monopol> Hakimim> Justice idi.

-Deneme olarak Mihenk, Monopol, Yargıç ve Müessir almıştım. Aldığım denemelerin hepsini de çok beğenmiştim, sınavda da aşağı yukarı denemelerde yaptığım net sayısı geldi.

 

6-)Dershaneye gitmenin çok faydası oldu mu? Dershaneye gidilmeden de halledilebilir mi? Dershaneye gitmenin ders çalışmak için ayırdığın zaman olumsuz bir etkisi oldu mu?

-Benim bayağı vaktim vardı sınava kadar o yüzden dershaneye gittim. Dershaneye gitmenin tabiki de faydasını gördüm çünkü hocalar bizleri yönlendiriyordu şu derste şuna dikkat edin, şu konuya  çok takılmayın vb. bunların da  bana faydası oldu . Ama dershane şart değil, dershaneye gitmeden de kazanılacak bir sınav. Dershaneye gitmenin benim ders çalışmaya ayırdığım zamana olumsuz bir etkisi olmadı çünkü ben erken başladım sınava hazırlanmaya.

 

7-) Adli hakimlik/savcılık sınavına ilişkin hangi kaynaklar en çok tercih ediliyor?

GENEL OLARAK  ADLİ HAKİMLİK/SAVCILIK SINAVINDA EN ÇOK TERCİH EDİLEN KAYNAKLAR

  1. KONU ÇALIŞMASINA İLİŞKİN KAYNAKLAR:

1) Altın Seri Adli Hakimlik Testi

2) Themis Adli Hakimlik Seti

 

  1. B) ÇIKMIŞ SORULARA İLİŞKİN  KAYNAKLAR:

1)Konsensus

2)Müessir

 

  1. C) ÖZGÜN SORULARA İLİŞKİN KAYNAKLAR:

1)Monopol

2)Justice

3)Hakimim

 

8-) Sınava hazırlanacak olanlara ne tavsiye edersin?

-Sınava hazırlanacak arkadaşlara tavsiyem, mutlaka bir tane çıkmış soru bankası ve en az iki tane özgün soru bankası edinmeleri ve bunların her birini en az 2 defa çözmeleridir.

 

9-) Deneme çözerken izlediğin bir yöntem var mıydı?

-Deneme çözerken öncelikle saat tutuyordum, soruları çözme sıram ise sınavdaki düzenle aynıydı. Önce ortak alanla ilgili derslerin soruları, daha sonra alan ve genel kültür sorularını çözdüm.

 

10-) Çalışma sürecinde hangi dersleri en sona bıraktın?

-Ders çalışma sırası  ; Anayasa, İdare, İdari Yargı, Medeni Hukuk, Borçlar Genel/Özel, Ceza Genel/Özel, CMK, Ticaret Hukuku, İş Hukuku, Medeni Usul, İcra, Tarih.

 

11-)Konu tekrarlarını ne şekilde yaptın?

-Konu tekrarlarını aynı şekilde dershane notlarından yaptım.

 

12-) Son olarak şu soruyu sorarak son sözü sana bırakıyorum:  bu sınava girecek olan arkadaşlara öneri olarak  keşke şunları yapsaydım ve iyi ki şunları yaptım dediğin neler var?

-Şükür çalışmamın karşılığını aldım o yüzden keşke şunları yapsaydım dediğim bir şey yok. Ama iyi ki şunu yaptığım dediğim bir şey var  o da iyi ki erken çalışmaya başladım . çünkü sınava hazırlık sürecinde şunu gördüm çalışmaya geç başlayan arkadaşlarım bayağı stres yaşadılar o stresten dolayı çalışmalarından hem tam verim alamadılar hem de kendilerini sınava hazır hissetmediler bu nedenle sınavda çok basit yanlışlar yaptılar.

 

Evet çok keyifli ve bilgilendirici olan röportajımızı burada sonlandırıyoruz. Değerli bilgilerini bizlerle paylaştığı için arkadaşımıza tekrardan teşekkür ediyoruz.

 

 

 

İlk 50 İçerisine Giren Öğrenciden Adli Yargı Hakim/Savcı Sınavı Süreci Anlatımı” te bir düşünce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir