Suç Duyurusu/Şikayet Hangi Makamlara Ne Şekilde Yapılmalıdır?
Pek çok kişi maruz kaldığı olaylara istinaden şikayette bulunmak istemesine rağmen nasıl şikayette bulunacaklarını bilmediklerinden dolayı suç duyurusu konusunda çekimser kalmaktadırlar. Bu nedenle meydana gelen olay hukuk önünde değerlendirilmemiş olmakta ve suç teşkil eden eylemi ifa eden kişi yaşamına rahat bir şekilde devam etmektedir.
Ceza yargısı failin işlemiş olduğu ve içerisinde suç barındıran fiilleri cezalandırmak üzerine kurulmuştur. Bu sistem içerisine takibi şikayete bağlı olan suçlarda faili dahil etmenin yolu da mağdurun, fail hakkında ilgili makamlara şikayette bulunması ile olacaktır. Peki suç duyurusunu hangi makamlara ve ne şekilde yapmalıyız? İşte bu sorunun cevabını sizlere vereceğiz.
Suç Duyurusu/Şikayet Hangi Makamlara Yapılır?
1-) Cumhuriyet Savcılığına
2-) Kolluk Birimlerine (Polis veya Jandarma)
3-) Mülki Amirlik Makamına ( Valilik ve Kaymakamlıklar)
4-) Yurt dışındaki diplomatik birimlere (Konsolosluk ve Büyükelçilik)
Suç Duyurusu/Şikayet Ne Şekilde Yapılmalıdır?
Yukarıda yazmış olduğumuz makamlara şikayet yazılı ve sözlü olarak yapılabilmektedir. Biz yine de yapılacak olan şikayetlerin sağlıklı olması açısından yazılı olarak yapılmasını tavsiye etmekteyiz.
Suç Duyurusu/Şikayet Dilekçesinde Neler Yazılmalıdır?
Yaşanan olay çok kısa ve öz olarak açıklanmalı, deliller gösterilmeli, hangi fiillerden dolayı kimlerden şikayetçi olunduğu açıkça yazılmalıdır. Gerekli olmayan detayların açıklanması, sürekli tekrar eden ithamların bulunması dilekçenin amacına ters düşecektir. Bu sebeple dilekçe, olayların tamamını barındıran ancak sade bir dille yazılmış olmalıdır. Bu şekilde yazılan dilekçe, okuyan ilgili makamın da dilekçeyi kolaylıkla anlamasını sağlayacaktır.
İhbar ve Şikayetin İşleme Konulabilmesi İçin Aranan Kıstaslar Nelerdir?
1-) Soyut ve genel nitelikte olmaması
2-) İhbar ve şikayetlerde kişi ve olay belirtilmesi
3-) İddiaların ciddi bulgu ve belgelere dayanması
4-) İhbar ve şikayet dilekçesinde dilekçe sahibinin doğru ad, soyad ve imzası ile iş veya ikametgâh adresinin bulunması zorunludur.
Suç Duyurusunda/Şikayette Bulunurken Avukattan Hukuki Destek Alınmalı Mıdır?
Her vatandaş bireysel olarak şikayet kurumuna başvurabilir. Dilekçesini yazılı olarak kendisi hazırlayabilir veya sözlü bir şekilde ilgili makamlara başvurabilir.
Her ne kadar kişilerin bunu yapabilmesi mümkün ise de hukuki olarak haklarını daha iyi korumak, olayı hukuk zeminine daha iyi aktarmak için bir avukata danışması ve onun hukuki yardımını alması önemli bir durumdur. Bu sebeple şikayette bulunacak kişilerin avukattan hukuki destek almalarını tavsiye ediyoruz.
Not: Yukarıda şikayete dair verilmiş olan bilgiler Mustafa Albayrak tarafından kaleme alınan “Ceza Avukatının Rehberi” kitabından esinlenerek yazılmıştır. Yazı içerisinde kitap içerisinden önemli bilgiler alınmış ve hiçbir değişiklik yapılmadan yazıya eklenmiştir. Şikayet konusunda ve ceza avukatlığı konusunda detaylı bilgiye sahip olmak isteyenlerin söz konusu kitabı okumalarını öneririm.