Herkese merhabalar,blogumuza hoşgeldiniz.Bugün sizlerle hukuk fakültesinde okumuş ama şuan başka mesleklerle gündemde olan isimleri konuşacağız.Derleme diğer sitelerden kopyala yapıştır formatında alınmamıştır,birçok kaynak araştırılıp yazı meydana getirilmiştir.Bazı sitelerden alıntı cümleler vardır.Uzunca vaktimi aldı,ama sonucunda buna değdiğine inanıyorum.Hızlıca isimlere bakıp geçmemenizi tavsiye ediyorum.Biraz magazinsel oldu ama okurken aa bu da mı hukuk fakültesinde okumuş diyeceğiniz kişiler olacak.Keyifli okumalar diliyorum.
Yazıyı beğenirseniz,beğeninizi yorumlarda belirtmeniz ve yazıyı arkadaşlarınız ile paylaşmanız beni çok mutlu edecektir.
1- Armağan Çağlayan
Lisan eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okumuş,yüksek lisans eğitimini aynı üniversitede Uluslar Arası İlişkiler bölümünde tamamlamış ve doktora programına başlamıştır.Kocaeli barosunda avukatlık stajını tamamladıktan sonra avukatlık mesleğinin kendisine göre olmadığını düşünerek avukatlığı bırakıp İstanbul’a gitmiştir
2-Michelle Obama
1985 yılında Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesinini kazanıyor.1988 yılında hukuk fakültesinden mezun oluyor.Fakülteyi bitirdikten sonra Sidley&Austin avukatlık bürosunda avukat olarak çalışmaya başlıyor.Chicago’da Sidley&Austin hukuk bürosunda çalışırken Barack Obama ile tanışıyor.Obama ile 1992 yılında evleniyor.Tarihler 2002 yılını gösterdiğinde kamu işleri için Chicago Üniversitesi Hastanesinde icra müdürü olarak çalışmaya başlıyor.
3-Tuncel Kurtiz
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okumaya başlayan Tuncel Kurtiz bir süre sonra fakülteden ayrılıp Edebiyat Fakültesinde İngiliz Filolojisi okumuş.Sonra da Felsefe Bölümü’ne geçmiştir.Yalnız üniversitede okuduğu hiçbir bölümü bitirememiştir.
4-Franz Kafka
İlk olarak üniversitede kimya eğitimi almaya başlamış ancak iki ay içerisinde bölümünü değiştirerek hukuk fakültesine geçiş yapmıştır.Hukuk fakültesinde mezun olduktan sonra İtalyan şirketinde memur olarak çalışmaya başlamıştır.O dönemde gündüzleri memur olarak çalışıyor,geceleri ise Taşra’da Düğün Hazırlıkları adlı eserini yazmaya devam ediyordu.
5-Halit Kıvanç
Liseyi bitirmesine 10 gün varken babasını kaybeden Halit Kıvanç,bir büyüğünün; Eğer Hukuk Fakültesi’nde okursan, her şeye burnunu sokabilirsin” demesi üzerine,hukuk fakültesine girer ve mezun olur.1950 yılında Siirt’e bağlı bulunan 29 bin 200 nüfuslu Kozluk ilçesinin “İlk hakimi” olur.Diyarbakır’dan katır sırtında yola çıkmış ve Siirt’e bağlı olan bu köye tam 15 saatte varmıştır.Hakim olarak 3 ay boyunca görev yaptığı bu ilçede halk tarafından çokça sevilir.Kendisinin ifadesiyle “Muhallebi çocuğu” için, Kozluk’taki yaşam koşulları oldukça zorlayıcıdır.Bir yandan da gazeteye yazılar yazmaya devam eden Halit Kıvanç sonunda hakimlik mesleğinden istifa ederek, İstanbul’a geri döner.
Aradan uzunca yıllar geçer ve Halit Kıvanç eşi ile birlikte hakimlik yaptığı o köye ziyarete gider.Bazı dükkanların duvarında fotoğraflarının asılı olduğunu ve altında “Bizim hakim!” yazdığını görünce oldukça duygulanır.Üstelik Kozluk ilçesine atanan “ilk” hakim olarak tarihe de geçmiştir.
Hakimlik mesleğinden istifa edip İstanbul’a dönen genç hukukçu bir arkadaşının tavsiyesi üzerine avukatlık stajını yapmaya başlar.Ancak kader onu TRT sürükleyecektir.Avukat olarak girdiği üç davada, o daha hiç konuşma dahi yapmadan dava düşünce,(konuşmayı çok sevdiğinden olsa gerek) “Bu iş bana göre değil” diyerek avukatlık mesleğinden ayrılır.
6-Gandhi
Mohandas Karamçand Gandi 4 Eylül 188 yılında yani 18 yaşında iken University College Londan! hukuk fakültesinde okuyup hukuk eğitimi almak için gitmiştir.Gandhi eğitimini tamamlamış ve ülkesine geri dönüp iş hayatına atılmıştır.Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra avukat olarak çok fazla görev yapmamıştır.
7-Deniz Baykal
1959 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Deniz Baykal, 1960 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde asistan olarak göreve başlamıştır.3 yıl boyunca bilimsel çalışmalarına devam etmiş,doktora çalışmalarını tamamlayıp bitirdikten sonra Rockefeller Foundation bursu ile gittiği ABD’de iki yıl kalmış,çeşitli üniversitelerde bilimsel çalışmalarına devam etmiştir.Bilimsel çalışmalarını bitirdikten sonra Türkiye’ye dönmüştür.
8-Ebru Polat
Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra bir süre avukatlık yapmış ve daha sonra psikoloji bölümünde master yapacağı sırada hayatını tamamen değiştirip, okulunu ve işini bırakıp müziğe yönelmiştir.
9-Fidel Castro
1945 yılında Havana Üniversitesi’nde hukuk eğitimi almaya başladı.1950 yılında hukuk doktoru olarak üniversiteden mezun oldu.1950-52 yılları arasında avukatlık mesleğini yaptı.
10-Ali Kırca
1970 yılında Deniz Harp Okulu’nda Deniz Teğmeni iken üniversite sınavlarına girip İstanbul Üniversite hukuk fakültesini kazanmıştır.12 Mart 1970 darbesinin akabinde darbeci eğilimleri sebebiyle askeriyeden atılmıştır.Bu sebeple üniversiteye de devam edememiş ve okulu yarım kalmıştır.Sonraki yıllarda çıkarılan aflar sonucu 8 kez üniversiteye geri dönmüştür.’005 yılında çıkarılan son öğrenci affı ile 2 . sınıftan fakülteye başlamış,Temmuz 2008’de mezuniyet törenine katılıp kep fırlatmış, mezun olduğu havasını vermiştir.Daha sonra çıkan haberler sonucu aslında mezun olmadığı anlaşılmıştır
11-Can Yaman
İtalyan Lisesi’ni birincilikle bitirdikten sonra hukuk fakültesinde okumaya başlayan Can Yaman,hukuk fakültesini de derece ile bitirmiştir.Üniversitenin son iki senesi düzenli olarak üniversiteye gitmemiştir.Bir dersin kitabını, ders notlarını iki-üç kere okur herkesten daha hazır olurdum sınava gibi demeçler vermiştir.Babasının hukuk okumasını söylemesi üzerine hukuk fakültesini tercih etmiştir.
Babası ona,hukukun ve tıbbın ayrıcalıklı olduğunu söylemiş.”Avukat ol,sonra ne yaparsan yap” demiştir.
Hiç avukatlık yaptı mı peki?
-2012 yılında hukuk fakültesinden mezun oldum.,5 sene staj yaptım.2014 yılında ruhsatımı aldım.Ruhsatı alır almaz PricewaterhouseCoopers adında dünyaca ünlü bir firmada avukatlığa başladım.Vergi hukuku alanında avukatlık yaptım.
12-Barış Özcan
1991 yılında Marmara Hukuk Fakültesine başlayan Barış Özcan 1998 yılında hukuk fakültesinden mezun olmuştur.2007 yılında girdiği YouTube mecrasına 2015 yılından itibaren düzenli bir şekilde video paylaşarak çok geniş kitlelere ulaşmıştır. ( Uzun araştırmalar sonucu kendisinin sadece hangi yıllar arasında ve hangi üniversitede okuduğu bilgisine erişebildim.Çok yoğun olduğunu,mesajlara geri dönüş yapamadığını belirtmiş olmasına rağmen İnternet sitesi üzerinden mail gönderdim.Bir saat oldu,geri dönüş yapılmadı.Geri dönüş olursa buradan tekrar düzenleme yaparım.)
13-Nelson Mandela
Güney Afrika’da siyahların öğrenim görebildiği tek üniversitede hukuk eğitimi görmüştür.Öğrenimini tamamladıktan sonra ilk avukatlık bürosunu,ortağı Oliver Tambo ile beraber 1952 yılında Johannesburg’da açmıştır.
14-İlhan Şeşen
“Meselelere avukat gibi bakmayı unuttum,şarkı olarak bakıyorum.”
1973 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.
2003 yılında kendisi ile yapılan söyleşide verdiği cevapların bir kısmını aşağıda derledim.
Hukuk fakültesinde okumasının asla bilinçli bir tercih olmadığını söylemiştir.İdare hukuku dersi hiç sevmediği derslerin başında gelmiştir.İcra-İflas dersini çok severdi,kendi ifadesi ile bayılırmış.Hukuk fakültesinden okuması müziğine ilham vermiştir.
Anlattığı bir anısı şu şekilde;
Avukatken ortak olduğum bir arkadaşım vardı mesela.Çok çarpıcıydı,bir gün bir şarkı yapmıştım,avukatlık sırasında.Evde yaptım geldim, dedim ki ya Cihan dedim, bir şarkı yaptım dün gece, çok güzel oldu galiba ya dedim.Bana sinirlendi, ya bırak şimdi ya burada işleri yapacağız falan.Yani ben o dönemde de böyle havaiydim.Hacze falan gittiğimde, böyle fotoğraflara falan bakardım, sonra nebileyim işte.Avukatın acımasız olması lazım, bu asla eleştiri değil.
Söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız.
Yazı hakkında ki düşüncelerinizi yorumlarda belirtirseniz çok sevinirim.
Yazan: Muhammed Furkan KIZILATEŞ