ÖĞRENCİNİN ÖĞRETMENDEN ÖZEL DERS ALMASI HANGİ SÖZLEŞME TÜRÜNE GİRER?

Herkese merhabalar,öğretmenin öğrenciye ders vermesi hangi sözleşme türüne girer diye bir soru sorduk ve bu soruya cevap olarak işaretleyebileceğiniz iki seçenek koyduk.Bunlardan birisi eser sözleşmesi ve birisi de vekalet sözleşmesiydi.Soruyu okuduktan sonra çoğunuz öğretmen bir hizmette bulunuyor bu sorunun cevabı olsa olsa hizmet sözleşmesi olur deyip,soru da çok kolaymış deyip geçtiniz.Ama yanıldınız,çünkü soruyu iyice irdelemediniz,yanlış cevap verdiniz diye üzülmenize hiç gerek yok.Önemli olan verdiğiniz yanlış cevabın doğrusunu öğrenebilmek,bakalım bazı düşünürlerimiz hata yapmak ile ilgili neler demişler.Onları dinledikten sonra hem konuyu kavrayabileceğiniz hem de sorunun cevabının neden vekalet sözleşmesi olduğunu anlayabileceğiniz bir açıklama hemen aşağılarda olacak.

Hatalarımızdan faydalanırsak, her şey yolunda gider. (Mickey Rivers)

Başarılı bir insan hatalarından faydalanır. ( Dale Carnegie)

Hatalar sizi yukarı taşıyacak merdivenin basamaklarıdır. (Paul Meyer)

Hadi gelin şimdi sorunun neden vekalet sözleşmesi olduğuna bakalım.Tabi ki öncesinde “iş görme borcu doğuran sözleşmeler” hakkında kısaca bilgi verelim.

Hizmet Sözleşmesi: Bir sözleşmenin hizmet sözleşmesi olabilmesi için işçi-işveren arasında alt-üst ilişkisi bulunmalıdır.İşçi, işverene bağımlı olarak iş görmelidir.

Özel okulun sözleşme ile öğretmen çalıştırması,dans okuluna ders verecek dansçıların alınması birer hizmet sözleşmesidir.

Eser Sözleşmesi:Yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi iş sahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.Eser sözleşmesinde yüklenici belli bir sonuç taahhüdünde bulunmamaktadır.

Yapılması taahhüt edilen eser, maddi bir varlığa sahip olabileceği gibi(bina,heykel,tablo,elbise dikilmesi…) maddi varlığa sahip olmayan bir şey(şarkı söylenmesi,reklam projesi hazırlanması…) de olabilir.

Meydana getirme kavramına ise, yeni bir eser ortaya koyma yanında, mevcut bazı çalışmalar(saçın boyanması, dövme yapılması…) dahildir.

Vekalet Sözleşmesi:Vekilin vekalet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşmedir.Bu çerçevede vekalet öyle bir akittir ki, bu akitte vekil müvekkilin menfaatine ve iradesine uygun bir sonuca yönelen bir iş görmeyi bir zaman kaydına tabi olmaksızın ve nispeten bağımsız olarak yapma borcunu,sonucun elde edilememesi rizikosu(bir zarara uğrama olasılığı,tehlikesi) ona ait olmamak üzere yüklenir.

Öğretmenin öğrenciye özel ders vermesi hangi sözleşme türüne girer

sorusuna bakacak olursak eğer öğretmen sadece ders anlatma görevini üstlenmiş kesin olarak dersi öğretme yani bir sonuç taahhüdünde bulunmamıştır.Bu nedenle tanıma da uyduğu şekilde öğretmenin öğrenciye ders anlatması vekalet sözleşmesi çerçevesinde değerlendirilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir