ÖZEL YURTTAN AYRILDIĞIMDA İMZALADIĞIM SENEDİ ÖDEMEK ZORUNDA MIYIM?

Yazıya başlamadan önce, google üzerinden yaptığınız araştırmalar sonucunda ulaştığınız net olmayan bilgileri kafanızın bir kenarına bırakın ve aşağıda yazdıklarımı dikkatlice okuyun.

Bu yazı alelade bir kişi tarafından değil, hukuk fakültesi öğrencisi tarafından yazılmaktadır.Bu konuda yazıyı hazırlamadan önce üniversitedeki hocalarımdan konu hakkında yeterli bilgileri ve ayrıntıları edindim.Şimdi bunları size aktarma zamanı geldi.

Birçok kişinin başına gelen durumlardan bir tanesi şu oluyor, üniversiteyi kazandığınız zaman Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda kalmaya hak kazanamıyor ve yedek sıralarda beklemek zorunda kalıyorsunuz.Eğer kalacak bir yeriniz de yoksa, o zaman doğruca özel yurda gidip oraya kaydınızı yaptırıyorsunuz.

Kaydınızı yaptırdıktan ya devlet yurdunun yedek sırasının bitip size sıra gelmesi, eve çıkmanız veyahut diğer sebeplerden ötürü yurttan ayrılmak istiyorsunuz.Bu durumu yurt yönetimine ilettiğiniz zaman ise yurtta kalmadığınız süre boyunca da sözleşmede yazan ücreti ödemeniz gerektiğini söylüyor.

Kalmadığınız Ayların da Parasını Vermek Zorunda mısınız?
Özel yurtlar sizinle sözleşme imzalarken sözleşmeye ek olarak size kalacağınız ayların tamamının tutarını gösterir bir senette imzalatıyorlar.İmzalatmış oldukları o senedin adı bono senedidir.İşte siz hem sözleşmeyi imzalıyor hem de senedi imzalayıp yurt yönetimine veriyorsunuz.

Sözleşmeyi sona erdirdiğiniz zaman sözleşmeye bağlı olarak sadece kaldığınız günlerin veya ayların parasını ödemelisiniz.Ancak yurdun alacağı bir bono senedine bağlanmış, bono senetleri de illetten mücerret senetlerdir.Yani sizin anlayacağınız tabirle sebebe bağlı senetler değillerdir.Senedi yapma sebebiniz yurtta kalmaydı, yurttan ayrılmak istediğiniz zaman sebebiniz ortadan kalkmış oluyor ancak senet bir bono senedi olduğu için bu sebebin ortadan kalkmış olması borcu ve senedi sona erdirmiyor.

İmzalamış olduğunuz senet eğer borcun tamamını gösteriri bir senet ise, bu konuda yapabileceğiniz en makul şey yurt yönetimi ile anlaşmanızdır.Bu konuda elinizde hukuki olarak yararlanabileceğiniz hiçbir durum söz konusu değil.Bu nedenden yurt yönetimi ile yapacağınız iyimser görüşmeler sonucu ödeyeceğiniz bedeli bir miktar azaltabilirsiniz.

Bu durumun aynısı bizzat başımdan geçtiği için size birkaç ek tavsiyede daha bulunacağım.

Özel yurt ile anlaşma yaparken senet imzalamama konusunda direnç gösterebilirsiniz.Çünkü imzalayacağınız senet elinizi kolunuzu bağlayacaktır.

Velevki seneti imzalamazsanız yurtta kalamayacağınız söylendi, bu durumda da bir tüm yıl değil, dönemlik ücret üzerinden senet imzalamak istediğinizi söyleyin.Yurttan ayrılmak istediğiniz takdirde en azından yurt ücretinin bir dönem ücretinden sorumlu olursunuz.

Bu konuda her yurt yönetimi farklı tavırlar takınabilmektedir.Bazıları gayet insaflı bir şekilde derdinizi anlattığınız zaman sizi hoşgörü ile karşılayabilmektedir.Bazıları için ise insafsız demek çok acımasız olmayacaktır.Gidersiniz, yüzünüze bile bakmaz.İlla paranın tamamını vereceksin diyerek, sizi psikolojik olarak yıpratabilir.

Bunlar çoğu kişinin yaşadığı durumlar, kendinizi sıkıntıya somanıza gerek yok, yıllar sonra bugünler geçecek ve hatırlayıp gülümseyesiniz benim gibi.

Umuyorum ki emek harcayarak yazmış olduğum bu yazı sizlere konu hakkında yeterli bilgi sahibi yapabilmiştir.

Okuduğunuz için çok teşekkür ederim, görüşmek dileğiyle.Mutlu kalın..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir