Amerika’da Avukatlık, Master Eğitimi ve Baro sınavı

 

Merhaba ben Orhan Koç. Bugün Av. Emre Nalbantoğlu ile Amerika’da avukatlık, master eğitimi ve baro sınavı hakkında konuşacağız. Emre Bey, konuğumuz olduğunuz ve bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

 

-Emre Bey öncelikle hoş geldiniz. Bize biraz kendinizi tanıtabilir misiniz?

Merhaba Orhan Bey hoş buldum, Türkiye’de avukat olarak çalışmaktaydım. Şu ansa Amerika’da California Üniversitesi’nde master yapmaktayım.

 

-Emre Bey Türkiye’ de mezun olacak bir hukuk fakültesi öğrencisinin diploması Amerika’da geçerli mi ve Amerika’ da avukatlık yapabilir mi?

Evet geçerli, Amerika’nın bazı eyaletleri bizim hukuk fakültesi diplomamızı kabul ediyor. Çünkü Amerika çok büyük bir yer ve dünyanın her yerinden insanlar geliyor Amerika’ya. Bu yüzden burada çeşitliliğe oldukça önem veriliyor. Türkiye’de mezun olduktan sonra belli aşamaları geçip Amerika’da avukatlık yapabilir. Baştan belirtmek isterim ki benim vereceğim bilgiler California ve New York eyaletleri üzerine olacak.

 

-Peki diplomamızın bazı eyaletlerde geçerli olduğundan ve avukatlık yapabileceğimizden bahsettiniz. Biraz daha açabilir misiniz nasıl bir süreçten geçmemiz gerekiyor?

Burada avukatlık yapabilmek için iki seçeneğimiz var: Bunlardan biri Juris Doctor (JD) denilen hukuk fakültesi eğitimi alabilirsiniz. 3 yıl hatta bazen 4 yıl sürebiliyor ve oldukça masraflı oluyor. Diğer seçeneğimiz ise master yapmak, LLM denilen ve 1 yıl süren master sonunda baro sınavına girmeye hak kazanıyoruz.

 

 -LLM yapabilmek için neler yapmamız gerekiyor Emre Bey?

Okullara tek tek başvuru yapabilirsiniz fakat bununla zaman kaybetmemek ve bütün süreci daha kısa sürede halletmek için Amerika’da bulunan LSAC denilen kuruma belgelerinizi göndererek bir profil oluşturmanız gerekiyor. Bu kurum Amerika’da master yapmak istediğiniz üniversitelere kolayca başvuru yapabilmenizi sağlıyor. LSAC’de profil oluşturabilmeniz için: Türkiye’de hukuk fakültesini bitirdikten sonra (staj yapıp yapmamanız bir önem arz etmiyor) diplomanızı, transkriptlerinizi, İngilizce yeterlilik belgelerinizi(ielts veya tofel), akademisyen hocalarınızdan alacağınız referans mektuplarınızı ve sizin yazacağınız niyet mektubunuzu üniversiteniz aracılığyla göndermeniz gerekiyor.

 

-Referans mektubu ve niyet mektubunun ne olduğundan da bahsedebilir misiniz biraz?

Referans mektubunu kısaca özetlersek akademisyen hocanızın veya sizinle profesyonel bir iş geçmişi bulunan hukukçu meslektaşınızın sizin adınıza yazacağı mektuptur. Niyet mektubu ise neden orada bulunmak istediğinizi, ne gibi çalışmalar yapmak istediğinizi ve kendinizi tanıtacağınız mektuptur. Niyet mektubu çok önemli.

 

-Tüm bu zorlu süreci geçtikten ve okula kabul aldıktan sonra ödememiz gereken ücret ne kadar?

Alacağınız bir yıllık eğitimin ücreti 30.000-80.000$ arasında değişiyor ve bu sadece okul ücreti, Amerika’da toplam harcayacağınız miktar değil.

 

 -Bu ücretler düşük ücretler değil bu yüzden burs imkânları bulunuyor mu bulunuyorsa nelerdir bunlar?

Pek çok burs bulunuyor, bunların gelmeden önce araştırılması çok daha iyi olacaktır. Burslara örnek verecek olursak: Fullbright, TEV, derneklerin bursları, sporcu bursu, başarı bursu, ihtiyaç bursları…

 

-Evet gerçekten çok zorlu bir süreç bekliyor Amerika’da avukatlık yapmak isteyenleri. Tabi bu kadarla sınırlı değil, tüm bu süreçten sonra önümüzde bir de baro sınavı var. Sınavın nasıl olduğunu anlatır mısınız Emre Bey?

Mezun olduktan sonra baro sınavına girmeye hak kazanıyorsunuz ve California için Amerika’nın en zor baro sınavı olduğu söyleniyor. 30 ile 40 arasında alan sorusu çıkacak bir sınava tabi tutulacaksınız ve bu soruların sorulacağı konuların hepsini okulda görmüş olmayacaksınız. Bu yüzden çok sıkı çalışmanız gerekiyor. Bu sınav için sizi sınava hazırlayan kurslar/dershaneler bulunuyor.

 

-Emre Bey bizim size soracaklarımız şimdilik bu kadar. Röportajımızın sonuna geldik. Daha uzun ve daha detaylı konuşmayı isterdim sizinle ancak sizi de çok yormayalım. Süreç çok uzun ve zor olduğu için anlattıkça daha da uzayacaktır. Daha detaylı bilgi almak ve videolarınızı izlemek isteyen arkadaşlarımız için sizin YouTube linkinizi aşağıya ekliyorum.Tekrardan bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür eder, baro sınavında size başarılar dileriz. Umarım hedeflerinize ulaşırsınız.

Teşekkür ederim Orhan Bey, benim için de keyifli bir röportaj oldu. Bu yolda emek veren arkadaşlarımıza başarılar dilerim.

 

EMRE NALBANTOĞLU YOUTUBE KANALI İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir